Toate tranzacțiile imobiliare care depășesc 100 de salarii medii vor fi efectuate doar prin transfer bancar.
11 Martie, 2024

Guvernul a aprobat proiectul legii privind efectuarea decontărilor în numerar, care prevede circulația numerarului în circuitul economic și orientarea spre efectuarea plăților prin transfer.

Tranzacțiile imobiliare care depășesc 100 de salarii medii pe economie (1.37 milioane lei în 2024) se vor putea efectua doar prin transfer bancar, și nu în numerar, cum era până acum. Persoanele fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător și care cumpără bunuri imobile de la alte persoane fizice care nu desfășoară activitate de întreprinzător sunt în drept să efectueze achitarea în numerar pentru bunul imobil procurat doar dacă valoarea bunului procurat nu depășește 100 de salarii medii lunare pe economie prognozate, pentru fiecare bun în parte, inclusiv în situația în care achitarea are loc în rate.

 

Notarii, în procesul autentificării contractelor de vânzare-cumpărare pentru bunurile imobile ce depășesc valoarea a 100 salarii medii lunare pe economie prognozate, au obligația de a se asigura că plata a fost efectuată prin transfer; în caz contrar, nu vor autentifica contractul, cu excepția cazului când se autentifică contracte de vânzare-cumpărare cu rezerva proprietății și dreptul de proprietate urmează a fi înregistrat provizoriu.

Clientul, atunci când depune numerar la o bancă, va trebui să semneze o declarație prin care confirmă că sursele veniturilor sale sunt legale și că este de acord ca instituțiile statului să poată verifica această tranzacție în cazul în care va fi necesar. Declarația pe propria răspundere, împreună cu prevederile de la articolul 5 alineatul (6), va permite SPBSC și BNM să stabilească indicații clare cu privire la modul și ce documente pot fi prezentate de clienți la depunerea numerarului.

Asta nu înseamnă că oamenii vor putea depune orice sumă de numerar fără ca banca să întrebe proveniența banilor.

Băncile comerciale și alți prestatori vor acționa știind că legea prescrie și o responsabilitate a statului de verificare a sursei acestor bani, pentru a se asigura că aceștia nu provin din spălare de bani sau alte activități criminale. Chiar și în cazul în care valoarea tranzacției pentru bunul dat depășește plafoanele stabilite de lege și plata trebuie să aibă loc electronic, un avans în limita a 200 mii lei va putea fi achitat și în numerar. Plafonul maxim va fi de 0,1% al comisionului de extragere a numerarului la ghișeu, provenit din tranzacții care țin de imobiliare. Legea dată va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025.

Folosim fișiere cookie pentru afișarea corectă a conținutului și pentru a facilita utilizarea site-ului web.
Accept
Nu accept